»Žica«, ki ne bode, pač pa razveseljuje!

Z Merrellom smo bili v Ljubljani del največjega pohodniškega in tekaškega praznika pri nas.

 

Pohod – Pot ob žici je najbolj množična športno-rekreativna prireditev v državi! Morda bo koga to presenetilo, vendar celo zdaj že vsem znani Ljubljanski maraton za njo glede števila udeležencev močno zaostaja. Na tradicionalni pohod po poti okoli Ljubljane in na  legendarni  Tek trojk skupaj je moč prireditve v treh dneh privabila neverjetnih 35.396 udeležencev vseh starosti. Hodcev, pohodnikov, tekačev, ne glede na njihove navade, kar se tiče gibanja v naravi.

 

V času, ko je v zadnjih letih zaradi kovida močno padlo število tekačev na številnih prireditvah, je to izjemen podatek.

Tisto, kar je še bolj neverjetno, pa je, da je bila prireditev Pohod – Pot ob žici že 65. po vrsti. Prebivalci Ljubljane in udeleženci prireditev preprosto imenujejo »Žica«.

Tek trojk poteka na 29, 12,5 in na tri kilometre, traso rekreativnega pohoda pa si vsak pohodnik izbere sam – če želi, lahko prehodi celotno, kar 32,5 kilometrov dolgo Pot spominov in tovarištva, spomin na čas in mesto, ko je med letoma 1941 in 1943 Ljubljano  obdajala bodeča žica, ki so jo postavili Italijanski okupatorji.

Tako kot  nekoč ni bilo mogoče v obroč zapreti in ujeti mesta, danes ni mogoče ustaviti tisočev, ki po Poti hodijo ali tečejo, prav vsak dan v letu.

Pot v novih, lepših časih, imenujemo tudi Zeleni prstan, saj gre za parkovno, gibanju namenjeno zeleno površino okoli prestolnice. Pot ob žici je zato postala enote žive kulturne dediščine, na katero smo prebivalci mesta zelo ponosni, zanjo velja, da bi Ljubljančani in seveda tudi ljudje od drugod ne smeli manjkati.

 

Manjkali nismo niti mi, s predstavitvijo pohodne in trail-tekaške obutve Merrell. Predstavili smo se, z največjo svetovno pohodno blagovno znamko, v središču mesta, posebej pa še v drevoredu ob Koseškem bajerju, ki je glede sprehodov in pohodništva ena  najbolj obiskanih točk v mestu, ki je zaljubljeno v gibanje in v zeleno. Pohodnikom smo v najlepšem delu poti spominov in tovarištva pripravili lahek izotonični napitek, s katerim so si pridobili nekaj dodatne energije za lažji korak na svoji poti.

Iskreno smo bili veseli velikega zanimanja za Merrellovo pohodniško obutev, ki je seveda za okolje, kot je Pot, idealna.

Na naši predstavitveni točki v mestu je bil za pojasnila glede Merrell trail-tekaških copat zadolžen najboljši slovenski maratonec vseh časov in olimpijec Roman Kejžar. Težko bi našli človeka, ki lahko o tekaški obutvi pove več od njega, saj jo pozna do obisti tako v dobrem, kar pomeni odlike tekaških copat, kot tudi v slabem, kar pomeni ono, kar tekača lahko na dolgih tekih zmoti.

 

Takole je povedal o svojih vtisih: »Veliko zanimanja je bilo za Merrell, ki postaja tudi tekaško zanimiva znamka, saj zares odločno vstopa v trail-tekaški svet. Z ustanovitvijo MTL skupine izdelkov (Merrell Test Lab) v katerem skupaj z vrhunskimi gorskimi tekači razvijajo najnovejše produkte, so naredili velik preskok v ponudbi visoko funkcionalne trail-tekaške obutve. Merrell MTL linijo je pred kratkim začel uporabljati tudi naš najboljši gorski tekač zadnjih let Timotej Bečan.«

Pot spominov in tovarištva ima silovit simbolni pomen, je spomin na težke čase, hkrati pa je tudi simbol gibanja v naravi. Torej naravnega okolja, v katerem lahko gostujemo tudi s pohodno in trail-tekaško obutvijo Merrell, v kateri je pot do zdravja in jasnih misli, če ne vedno krajša, pa zagotovo vedno zelo udobna in prijetna.

 

Saj veste, jutranji sprehod je blagoslov za cel dan. In ko je na nebu sonce, je vedno pravi čas, da gremo na tek.

Za oboje pa velja, da ni pomembno, kako hitro ali daleč greš. Če obuješ čevlje in greš na sprehod, pohod ali tek, si v posebnem klubu, kjer so ljudje prijaznejši.

Kdor nas je zamudil v Ljubljani, nas lahko najde po vsej Sloveniji. 😉