Kaj o Merrell trail-tekaških modelih meni Timotej Bečan?

Merrell trail-tekaške modele testiramo v sodelovanju s Timotejem Bečanom, vrhunskim športnikom in najboljšim gorskim tekačem v Sloveniji.

Testni komentar za Merrell Agility Peak 4:

Merrell Agility Peak 4 svoje poslanstvo skriva že v imenu – agilno do vrhov. Je pravi okretni “buldožer”, saj v njem našemu stopalu ne pride nič do živega, tudi kakšna nenačrtovana brca v skalo ali korenino. Gre za udoben in učinkovit copat, s katerim lahko brez težav, predvsem pa varno, osvojimo tudi vrhove v visokogorju.

Kot pri vseh Merrell copatih, tako tudi pri Agility Peak 4 vrhunski oprijem na podlago zagotavlja Vibram guma na podplatu. Slednji se predvsem izkaže na skali, kjer po zaslugi dovolj mehkobe, prime tudi v mokrih razmerah.

Poleg podplata me je najbolj navdušil okrepljen zgornji del. Opetnik je malo debelejši, a nižji, kar zagotavlja maksimalno udobje, še posebno ojačan pa je del tik nad stopalom. Slednje skrbi, da nas ne zaboli, ko nepričakovano brcnemo v kakšno oviro na stezi, kar vsaj pri meni ni tako redko. Zaradi vseh ojačitev je njegova masa tudi malo večja, kar pomeni, da ga vsaj jaz za kratke in hitre tekme ne bom imel, vendar pa bo po drugi strani zaradi tega vsekakor zdržal dolgo.

Za blaženje in udobje skrbi sloj Float Pro pene. Slednja se mi osebno ne zdi premehka in ne pretrda, predvsem pa sloj ni predebel, kar omogoča stopalu potrebno stabilnost.

Agility Peak 4 bo tako na mojih nogah predvsem pri treningih v visokogorju, pa tudi kakšnem po bolj tehničnih stezicah na nižjih višinah oziroma vseh družinskih pohodih.

Testni komentar za MTL Long Sky 2:

Merrell MTL Long Sky 2 se je izkazal kot izredno okreten copat. Nobena podlaga ni prezahtevna zanj, saj ga odlikujejo številne pozitivne lastnosti. Če grem od stika s tlemi navzgor…

Za zagotavljanje oprijema več kot odlično poskrbi Vibram guma podplatu, za katerega verjamem, da bo obenem tudi dolgo zdržal. 5 milimetrski čepki nudijo brezkompromisen oprijem po suhi ali mokri podlagi, skali ali koreninah ter travi ali makadamu. Podplat je res vrhunski. Čepki so pripravljeni tudi za vijačenje špičk, kar pride prav v zimskih razmerah.

Nad podplatom se nahaja Float Pro pena, ki zagotavlja ravno pravo mero udobja in odzivnosti. 4 milimetrski padec poskrbi, da je pristanek na prednji del stopala lažje izvedljiv, kar spodbuja hitrejši korak.

V kombinaciji z vložkom je stopalni lok rahlo podprt, s čimer je stopalo pozicionirano stabilno, podpora pa ni moteča. Opetnik je dovolj okrepljen, da nudi dobro stabilnost, za zračnost copata pa poskrbi mrežica, ki se obenem tudi hitro suši. V kolikor stopite v kakšno lužo se vam ni treba bati, saj bo copat kmalu suh.

Glede na moje izkustvo je MTL Long Sky 2 gotovo primeren tako za treninge, kot srednje dolge tekme, saj je njegova geometrija naravnana k hitrejšemu koraku.