Rakov Škocjan vabi: veliko presenečenj na majhnem območju

Večji del Slovenije je prepreden z različnimi površinskim in podzemnimi kraškimi pojavi. Glede na to, da je sestava tal na tem območju pretežno apnenčasta, to dejstvo seveda ni prav nič nenavadno, so pa ti kraji med drugim posebni tudi zato, ker je voda s svojo lastnostjo raztapljanja kamnine ustvarila čudovite pojave, vredne ogleda in raziskovanja.

Rakov Škocjan je ena tistih kraških dolin, ki že dolga leta privablja staro in mlado. V tem krajinskem parku je namreč na majhnem območju videti toliko lepega, da boste skorajda na vsakih nekaj metrov lahko občudovali tako kraške jame kot skrivnostno reko, naravna okna, mostove, izvire, ostanke cerkve … Na tem kraju se lahko na lastne oči prepričamo, kako mogočna in hkrati lepa je narava, kako vztrajna je voda s svojimi tokovi in kako se površje in podzemlje nenehno spreminjata, čeprav človek v času svojega življenja tega niti ne občuti. O vsem tem pa nemo pričajo znamenitosti, ki jih za ogled priporočamo tokrat.

Ko se boste podali v Rakov Škocjan, ki je nastal zaradi udiranja jamskega stropa, ne pozabite na primerno obutev in okrepčilo v nahrbtniku (malica in veliko vode). Prepričani smo namreč, da se boste na tem slikovitem kraju zagotovo zadržali kar nekaj ur. Sredi vročega poletja se boste lahko ohladili tako v gozdu kot vodi, tako da si za tokratni pohod rezervirajte dovolj časa.

Kje začeti?

Če se torej želite naužiti lepot krasa, se podajte na primorsko avtocesto in jo zapustite pri izvozu Unec. Usmerite se proti Uncu, tam pa se ravnate po smerokazu za Rakov Škocjan (desno) in se še nekaj časa peljete vzporedno z avtocesto. Nato zavijete levo na makadam in se peljete vse do tamkajšnjega hotela. Tam lahko brezplačno parkirate in se peš podate novim avanturam naproti.

Pot, med katero boste občudovali številne naravne lepote, sicer traja nekje do tri ure. Če si boste vmes vzeli čas za osvežujoče kopanje, pa boste seveda potrebovali nekoliko več časa. Imejte v mislih, da je dolina dolga približno 2,5 kilometra in da je na tem območju res veliko zanimivih točk, kjer se boste lahko zadržali.

Naravoslovna učna pot Rakov Škocjan je primerna tudi za otroke.

Čeprav se zdi nekaj ur hoje veliko, je pot, ki jo priporočamo v tokratnem prispevku, primerna tudi za otroke. Tiste res najmlajše boste seveda posedli v nahrbtnik, večji predšolski otroci pa bodo z lahkoto korakali skupaj z vami, saj je pot relativno položna – razen pri spustih do kraških jam.

 

Pri hotelu se torej peš usmerite po cesti naprej od hotela in se spustite do reke Rak. Mimo grede, gre za eno od sedmih imen reke, ki pri Vrhniki na dan priteče kot eden od izvirov Ljubljanice. Kraško zaledje Ljubljanice je ogromno, začne se ob slovensko-hrvaški meji in skrivnostna reka na svoji poti proti Vrhniki večkrat ponikne ter spet privre na dan. V Rakovem Škocjanu se ta reka imenuje Rak. Na tem območju izvira v Zelških jamah in v Tkalca jami ponikne.

Po prvem ogledu reke se vrnite na makadamsko cesto in kmalu boste prišli do oznak za Zelške jame ter znameniti Mali naravni most, ki se dviga nad jamami. To je dober kraj za postanek, sprehod skozi jamski sistem, nekaj fotografij (ne pozabite narediti eno tudi pri zelo znanem in simpatičnem kamnitem mostičku čez reko) in nato vrnitev proti hotelu, kjer se lahko okrepčate in pripravite na nadaljevanje poti. Naslednja znamenitost, s katero se ponaša Rakov Škocjan, je namreč Veliki naravni most na drugem koncu doline. Če imate res majhne otroke, se lahko tja odpravite tudi z vozilom, seveda pa ne bo nič narobe, če boste ubrali pot pod noge. Pot je namreč lepo prehodna in položna, na makadamu se bo dobro obnesel tudi otroški voziček. Ko boste cesto zapustili, pa vam voziček najbrž ne bo več v pomoč. Od parkirišča (če se z avtom vrnemo na zahod, na sam začetek doline) do Velikega naravnega mostu je kakšnih deset minut hoje. Če bi želeli celotno pot prehoditi, pa blizu hotela prečkate leseni most in nadaljujete pohod po drugi strani zanimive reke Rak. Pešpot je prijetna, okolje osvežujoče, gozd in travniki pa polni življenja, tako da vam zagotovo ne bo dolgčas. Bodite pa vseeno pozorni na to, da ne boste preveč skrenili s poti, saj pot do Velikega naravnega mostu poteka tudi čez travnike in skorajšnja brezpotja, križišča z drugimi potmi in podobno. Za pomoč si lahko že doma natisnete zemljevid doline, ga fotografirate ob eni od začetnih informativnih tabel ali pa si že vnaprej podrobneje ogledate, kje točno boste hodili in kaj vse bi si radi ogledali.

Ko prispete do mogočnega Velikega naravnega mostu, se lahko v primeru suhe struge sprehodite še do Tkalce jame, kjer reka Rak ponikne, a tu bodite previdni. Za bližnji ogled jame priporočamo res kvalitetno obutev in trden korak. V bližini si oglejte še razvaline cerkvice sv. Kancijana (od Velikega naravnega mostu se usmerite rahlo levo, vzporedno s cesto oziroma proti severu).

 

Tudi na tem koncu kraške doline Rakov Škocjan se prileže počitek, nazaj do hotela oziroma parkirišča pa se lahko vrnete bodisi po isti poti bodisi po makadamski, po kateri bo vaša pot še najkrajša. Seveda lahko raziščete še kakšne druge poti, vendar pa morate vedeti, da čisto vse poti niso dobro označene, zato se je pametno držati tiste najbolj zanesljive smeri. Avtomobil lahko parkirate tudi na samem začetku doline – v bližini Velikega naravnega mostu, nato pa se peš podate na drugi konec Rakovega Škocjana.

Kaj obiskati v okolici?

Območje slovenskega dinarskega krasa je tako raznoliko, da lahko že na majhnem območju vidite skorajda vse najbolj značilne kraške pojave: podzemne jame z rekami, kraška polja, presihajoča jezera, številne ponore in izvire.  Zato, če že boste v tistih koncih, obiščite znamenito Cerkniško jezero, pojdite peš na Slivnico, podajte se v Križno jamo, pot vas lahko zanese tudi vse do gradu Snežnik ali še kam. Za izlet na Notranjsko si vzemite kar celoten dan, ne bo vam žal.

Za pohod po Rakovem Škocjanu priporočamo modele Agility Peak 4:

3 barve

£0.00

3 barve

£0.00