Trail-tekaški test Merrell copat Pomlad/Poletje 2023

Testiramo in pišemo v razgibani okolici doline reke Završnice v sodelovanju z:

Klemen Dolenc – tekaški trener in dolgoletni vodja Poletovih tekaških testov pri časopisu Delo.

Nataša Čebokli Bleiweis – profesionalna trenerka atletike, profesorica športne vzgoje in magistra kinezioloških znanosti.

Roman Kejžar – 3-kratni udeleženec Olimpijskih iger in še vedno aktualni državni rekorder v maratonu in polmaratonu.

Danes je Merrell sopomenka gibanju v naravi. Ko se gibamo v naravi, lahko tudi tečemo izven urejenih cest in to nam nudi še dodatno, adrenalinsko izkušnjo povezovanja z naravo. Čeprav je Merrell v osnovi pohodniška blagovna znamka, nas je prav povezanost z gibanjem v naravi spodbudila, da smo v podjetju zastavili trail tekaški program, ki ga zelo intenzivno razvijamo v sodelovanju s poklicnimi gorskimi tekači.

Seveda tudi razvoj trail programa sledi značilnostim, ki odlikujejo Merrellove pohodniške čevlje. Glavne tehnične odlike Merrellove pohodniške obutve so odličen oprijem v peti, ki preprečuje drsenje stopala in nastanek žuljev, oprijem narta, ki onemogoča drsenje noge naprej, ob tem pa v čevlju vseeno ostaja dovolj prostora za prstni del.

Kopito je vitalni center vsakega vrhunskega čevlja in skozi dolgoletni razvoj smo razvili kopito, ki je specifično. Ne le posebej za moške in ženske, temveč tudi za različne aktivnosti v naravi.

Ko govorimo o ženskih in moških kopitih. Oblika ženskega kopita je popolnoma prilagojena obliki ženskega stopala, pri razvoju smo upoštevali, da je žensko stopalo ožje od moškega, da imajo ženske daljše prste in višji nart, in da so ženske mečne mišice daljše. Merrellova kopita so tudi po namembnosti razvita za različne vrste aktivnosti v naravi

Zakaj bi izbrali Merrellove pohodno-tekaške copate?

Predvsem zato, ker pri Merrellu vemo, kako občutljivo je človeško stopalo in kako pomembna je tehnologija, ki v čevlju skrbi zanj. Pri teku izven urejenih poti je ta še pomembnejša, in tisto, kar dela to obutev posebno, vrhunsko, je nova Float Pro pena za dodatno blaženje in udobje, Vibram podplati, Gore Tex membrane, Rock Plate stabilizacijske plošče in dodatna zaščita prstov.

Pri daljših pohodniških in tekaških preizkušnjah tekači iščemo predvsem udobje in blaženje, na razgibanem terenu s številnimi vzponi in spusti pa je nadvse pomembna stabilnost in dober oprijem copata s stopalom, pri vzponih pa si tekači želimo ker najlažji copat z dobrim oprijemom s podlago.

Merrell je v Sloveniji doma že dolgo in ves čas budno spremlja dogajanje na trgu, predvsem seveda želje in potreb pohodnikov in tekačev. Tudi zato se je Merellova testna ekipa pred kratkim mudila na planinskih poteh in brezpotjih pod Stolom in grebenom Brezniških peči, in preizkusila modele v najbolj zahtevnih razmerah. Ekipo sestavljajo ljudje, ki pohodniško in tekaško obutev preverjamo že več kot četrt stoletja, v njihovih izkušnjah gre za preplet tekaškega, pohodniškega, pa tudi alpinističnega znanja.

Težko bi našli več. Prodajati nekaj, česar nisi sam preizkusil – ne, to ne gre.

Ko govorimo o trailu …

… govorimo o stiku z naravo. Narava je eden najbolj neizkoriščenih zakladov v življenju. Ima moč, da razbremeni naše srce in da se ponovno povežemo s svojim notranjim prostorom miru. Med nami in tem zakladom je le obutev – za pristen stik tekač ne potrebuje drugega kot kakovosten in varen tekaški čevelj.

Moab Speed z ali brez Gore-Tex vodoodbojne membrane.

To je lahek, hiter in udoben večnamenski trail tekaški model, namenjen športnim navdušencem, ki si želijo hitrih pohodov in teka po neravni podlagi. Tekstilni deli v zgornjem delu čevlja v kombinaciji z Gore-Tex vodoodbojno membrano nudijo udoben oprijem stopala. Za dodatno stabilnost poskrbi Rock Plate torzijska plošča v sprednjem delu podplata. Dodana je tudi nova Float Pro pena v vmesnem podplatu, ki zagotavlja več blaženja in udobja na vsakem koraku. Na podplatu Vibram EcoStep guma nudi odličen oprijem in prilagajanje različnim podlagam, po katerih hodite, narejena pa je iz 30% odstotkov recikliranega materiala.

Merrellov pohodni čevelj Moab Speed je most med klasičnim pohodnim in ultra lahkim trail modelom. Predstavlja tisto, kar potrebujete, da ste hitri pri vzponu v strminah in dovolj stabilni pri spustu. Vezalke, mrežasta podloga in vložek so narejeni iz 100%  recikliranih materialov.

Testni komentar preizkuševalne ekipe: priporočamo ga za pohodništvo v kombinaciji s tekaškim korakom. Model Moab Speed odlikuje udobje in odličen oprijem podplata s podlago.

Agility Peak 4 z ali brez Gore-Tex vodoodbojne membrane.

Ta trail tekaški copat je bil razvit za tek in hojo po brezpotjih in grobem terenu. Zgornji del čevlja sestavlja Jaquard tekstil v kombinaciji z Gore-Tex Invisible fit vodo odbojno membrano, ki stopalu nudi zaščito in odličen oprijem. Dodana je nova Float Pro pena v vmesnem podplatu; ta na vsakem koraku zagotavlja še več blaženja in udobja. V sprednjem delu čevlja, pod prsti, je nova Rock Plate torzijska plošča, ki zagotavlja dodatno stabilnost za varen korak pri gibanju v naravi. Vibram MegaGrip guma na podplatu omogoča odličen oprijem in prilagajanje na različnih podlagah. FlexConnect tehnologija v sprednjem delu podplata nudi bolj naraven občutek stika s podlago, po kateri tečemo. Za zaščito prstov pred kamenjem pa poskrbi zaščitna kapica v sprednjem delu trail tekaškega copata.

Testni komentar preizkuševalne ekipe: Agility Peak 4 je namenjen širokemu krogu športnih navdušencev gibanja v naravi. Odlikuje ga popolno udobje s kombinacijo blaženja in stabilnosti na vseh – tudi zahtevnih terenih.

MTL Long Sky 2

Vrhunski MTL (Merrell Test Lab) trail tekaški copat je bil posebej razvit za tek po brezpotjih. Zgornji del sestavlja hitro sušeča konstrukcija z zračno tekstilno mrežico, ki stopalu nudi zračnost in odličen oprijem. Dodana je nova Float Pro pena v vmesnem podplatu, ki zagotavlja več blaženja in udobja na vsakem koraku. Pod prsti je vstavljena nova Rock Plate torzijska plošča, ki nudi dodatno stabilnost za varen korak pri gibanju v naravi. Vibram MegaGrip guma na podplatu omogoča odličen oprijem in prilagajanje na različnih podlagah. Vezalke, podloga in vložek so 100-odstotkov narejeni iz recikliranih materialov.

Testni komentar preizkuševalne ekipe: ta model priporočamo vsem trail tekačem, tudi tekmovalcem. Pri hitrem teku občutimo odlično odzivnost copata, hkrati nam zaradi zadostnega blaženja in stabilnosti omogoča udobne hitre spuste. Preizkuševalci smo na vsakem koraku občutili, kako dober je oprijem Vibram podplata s podlago.

Da bi razumeli svoj čevelj.

Ko govorimo o Merrellu, govorimo o tehnologiji. Prepričajte se, da ste postavili noge na pravo mesto, nato pa trdno stopite… Oči imejte uprte v nebo, noge pa na tleh. Oboje bo lažje, če boste stali v Merrellovi obutvi, verjemite. Tako rekoč govorimo o povezavi med Zemljo in nebom…

In ko boste ugotovili, kaj vse so pri Merrellu vstavili v vaš čevelj, boste prav gotovo zadovoljni.

Več informacij o kolekcijah: