Pohodi po Klevevžu in okolici: ideje za vso družino

Po Sloveniji je res ogromno kotičkov, ki so vredni obiska in raziskovanja. Kadar obisk pristne narave združimo s prijetno in ne preveč naporno hojo, pa naredimo nekaj dobrega tudi za svoje telo. Če vas torej mikajo lepote narave, prežete z zgodovino, če uživate v šumenju vode v objemu visokih dreves, če bi radi srečali gostoljubne Dolenjce, potem je pravi kraj za vaš obisk zagotovo Klevevž. Ta zaradi več zanimivosti na majhnem kraju postaja vse bolj priljubljena turistična točka, ki pa ga kljub vsemu še vedno zaznamuje skrivnostnost nekega drugega časa. Ste pripravljeni, da ta skriti kotiček obiščete in se peš podate po tamkajšnjih poteh?

Klevevž vabi s svojim termalnim izvirom in zanimivo sotesko

Klevevž, območje, ki je najbolj znano po naravni toplici, najdete sredi gričevnate Dolenjske. Če se peljete po dolenjski avtocesti v smeri Obrežja, jo morate zapustiti pri izvozu za Kronovo in se peljati mimo Šmarjeških Toplic ter Šmarjete. Ko se iz Šmarjete spustite v dolino, se tik za mostom usmerite levo, v smeri vasi Grič pri Klevevžu. Na križišču sredi sadovnjakov (približno 1200 metrov od mostu) greste ponovno levo, čez nekaj sto metrov pa vas na levi strani pričaka parkirišče ob grajskem vrtu, kjer si lahko ogledate tudi nekdanja kmetijska poslopja ob gradu.

Tam boste za do tri ure parkiranja odšteli pet evrov, parkirišče je lepo urejeno in res blizu grajskega parka ostankov gradu. Če bi si želeli ogledati le naravni vrelec z okolico ter se sprehoditi po soteski Radulje, vam to ne bo vzelo veliko časa (od 1 do 2 uri), tako da vam priporočamo nekoliko večji krog ali pa ogled še kakšne druge zanimivosti v okolici. V neposredni bližini parkirišča si torej lahko ogledate ruševine gradu, nato pa se usmerite po levi strani v dolino do nekdanjega grajskega mlina. Tam boste lahko občudovali okolico, ki jo je izoblikoval potok, spomladi je dolinica posejana z nešteto čudovitimi zvončki, seveda se lahko tudi okopate v termalnem bazenu, kjer je vse leto voda res prijetno topla. Od tu lahko dostopate tudi do dveh podzemnih jam, ki vodita pod grad. Čeprav nista turistično urejeni, sta zanimivi za hiter ogled, otrokom pa lahko tam razkrijete tudi legendo o zakladu, ki naj bi bil skrit v zgornji jami.

Številne poti po prelepi naravi

Po ogledu slikovite dolinice se začnite vzpenjati po levi strani soteske potoka Radulja. Pot je zelo lepo urejena, med hojo boste občudovali številne manjše slapove, brzice in tolmune, ki so v poletnih mesecih privlačni tudi za kopalce. Na desni strani boste opazili ruševine gradu. Pot nadaljujete ob Radulji, potok pa lahko, če voda ni previsoka, vi pa ste vsaj malo spretni, prečkate na kakšnem od primernih mest in greste po gozdnatem pobočju do parkirišča. Lahko pa se namesto prečkanja potoka usmerite levo, čez gozdiček. Tu imate na voljo dve smeri. Lahko greste desno, torej naprej ob Radulji, kjer boste med drugim morda ugledali domovanja bobrov, lahko pa greste levo in si vzamete nekaj več časa za krožni pohod po prijetni položni gozdni poti ob slikoviti Radulji mimo zaselka Grič pri Klevevžu in naprej proti jugu. Tam boste občudovali barvito pokrajino, ki jo krasi Radulja, vsem, ki vas zanima zgodovina, pa bo zagotovo zanimiva tudi cerkev Karmelske Matere Božje v Slapah, ki skriva posmrtne ostanke viteza Jurija Moscona. To precej veliko cerkev so namreč lastniki gradu postavili kot družinsko grobnico. Od cerkve se lahko vrnete proti severu do parkirišča.

Če ste za nekoliko daljši pohod po okolici Klevevža, pa priporočamo še eno pot. Izhodišče je pri občinski stavbi v Šmarjeti (brezplačno parkirišče), nato hodite ob glavni cesti v smeri proti Zburam ter po 200 metrih, pri kapelici, zavijete levo. Pot vas vodi mimo cerkve na Cerovcu, od koder lahko občudujete dolino, po kateri se vije reka Radulja, nato pa se usmerite levo proti vasi Sela pri Zburah. Sredi vasi greste spet na levo in kmalu po brvi prečkate Raduljo. Naleteli boste na ostanke utrdbe Gradec pod Veliko Strmico, ki je nastala že v rimskih časih. Pot do tja je prijetna, ne prestrma, primerna tudi za otroke. Tu si lahko privoščite malico iz nahrbtnika ter se naužijete narave, ki vas obdaja. Če bi želeli od tu obiskati še naravno toplico v Klevevžu, se lahko vrnete do vasi Sela pri Zburah in se tam usmerite levo, vendar morate vedeti, da boste za takšno krožno pot (Klevevž-cerkev v Slapah-vas Radovlja-cerkev na Cerovcu-Šmarjeta) porabili več ur.

Še dve ideji: Vinji Vrh in Zagraški log

Če bi na svoji naslednji pohodniški turi obiskali vinogradniško območje, priporočamo pohod po Vinjem Vrhu. Parkirate lahko v Šmarjeti, na primer pri gostišču ob krožišču, in se podate v hrib (v smeri vzhoda). Prijetna hoja mimo apartmajskega naselja vodi nad vasjo Orešje in nudi izjemne lepe razglede. Držite se desno in vzpetine, prišli boste do cerkve Sv. Jožefa na Velikem Vinjem Vrhu. Tukaj se ustavite in se dobro razglejte, saj boste v bližini le težko našli boljšo razgledno točko – opazili boste največji otok na reki Krki ter čudovito dolino Krke, ki kar sama vabi, da jo raziščete. Od tu se lahko podate naprej po grebenu vse do cerkve na Malem Vinjem vrhu. Po poteh med vinogradi se lahko spustite proti jugu vse do Bele Cerkve in od tam nazaj proti Šmarjeti, lahko pa se vrnete tudi po isti poti. Za to pot boste porabili nekje okoli tri ure zmerne hoje, če želite narediti ovinek čez Belo Cerkev, pa seveda še kakšni dve uri več.

Imamo pa še en zanimiv predlog za pohod v bližini Klevevža, če vam ta seveda ne bo dovolj. Peljite se v Zbure, v križišču za Mokronog zavijte levo in potem takoj desno na Velike Poljane. Pred vasjo Klenovik greste desno v Zagrad. V neposredni bližini gasilskega doma boste našli še dokaj neznan Zagraški log, a zato toliko bolj privlačen. Avtomobil lahko pustite pri zeliščarskem centru ali gasilskem domu (brezplačno). Ta pot bo še posebej zanimiva otrokom, saj je zelo lepo urejena. Raziskujete lahko učne in tematske poti, se napolnite na energetskih točkah, med hojo lahko opazujete gredice z zelišči, si odpočijete na eni od klopi, poslušate zvoke narave in si ogledate številne zanimivosti. Pot je krožna, zanjo boste potrebovali kakšno uro in pol, seveda pa jo lahko podaljšate tako, da se podate med vinograde Zagraške Gore.

Sam Klevevž je torej res zanimiva točka, ki privablja vedno več izletnikov in pohodnikov, za obisk pa so zanimive tudi druge poti v bližnji okolici. Te so lahko še toliko bolj privlačne zato, ker niso preveč obljudene, ker potekajo po neokrnjeni naravi in ker boste med potjo zagotovo srečali kakšnega gostoljubnega domačina, ki bi vam znal priporočiti še kakšen izlet ali pohod po okoliških gričih.

Za pohod po Klevevžu in okolici priporočamo modele iz linije Moab.

2 barvi

2 barvi