Dva Merrellova dragulja v jesenskem svetu traila

Agility Peak GTX 5 in MTL Long Sky 2 na testu

V jesenskem času ima gibanje v naravi številne pozitivne učinke na naše počutje in zdravje. Pri Merrellu pa poskrbimo, da je uživanje v naravi brezskrbno in stabilno. V jeseni smo obdani s čudovitimi barvnimi kulisami, ki nam jih podari narava, hkrati pa lahko uživamo zunaj, saj so temperature mnogokrat zelo prijetne, kar nas še dodatno spodbudi h gibanju na prostem.Z gibanjem v naravi lahko raziščemo obilico možnosti za telesno aktivnost na različnih terenih in s tem lažje ohranjamo naše telo v odlični kondiciji. Ljubitelji trail teka imamo v Sloveniji na srečo obisk narave možen že nedaleč stran od centra mestnih središč. To je odlična iztočnica za vse tekače, ki iščete najkrajšo pot v naravo.

Zato smo v sodelovanju z neodvisno tekaško ekipo Merrellove dragulje postavili na test po razgibani okolici v Tivoliju in pod Rožnikom. Tekaško ekipo sestavljajo:Klemen Dolenc – tekaški trener in dolgoletni vodja Pelotovih tekaških testov pri časopisu Delo.Nataša Čebokli Bleiweis – profesionalna trenerka atletike, profesorica športne vzgoje in magistra kinezioloških znanosti.Roman Kejžar – 3-kratni udeležemec Olimpijskih iger in še vedno aktualni državni rekorder v maratonu in polmaratonu.

Kaj potrebujemo za trail tek?

»Vse kar potrebujete je dober čevelj!« in pri Merrellu imate na voljo kar dva. Na test smo postavili dva odlična modela, ki nikogar ne bosta pustila ravnodušnega, to sta na sejmu ISPO nagrajeni model Agility Peak 5 GTX in model MTL Long Sky 2, s katerim je nedolgo nazaj na državnem prvenstvu v gorskih tekih Timotej Bečan osvojil prvo mesto. O njegovem odličnem dosežku si lahko preberete tudi med našimi preteklimi objavami tukaj.Pri Merrellu se s svojo dolgoletno tradicijo kakovosti in znanja trudijo najbolje poskrbeti za svoje uporabnike. Zato so pri razvoju trail tekaškega programa nenehno v sodelovanju s poklicnimi gorskimi tekači, torej tekmovalci, ki lahko res dobro podajo svoje povratne informacije iz terena.

Merrell Agility Peak 5 GTX: Ustvarjen za zahtevne terene

Merrellov Agility Peak 5 GTX je robusten tehnični tekaški čevelj, ki ga odlikujeta izjemno blaženje in udobje.

Čevelj se ponaša s preverjenimi elementi, a pri tem še vedno skrbi za inovativnost. Zadovoljstvo tekačev pri Merrellu vedno postavljamo na prvo mesto in z naslednjo različico tekaškega copata Agility Peak smo ponovno stopili na pot uspeha.Ta sodoben in vsestranski trail tekaški copat si je zasluženo prigaral prestižno nagrado na svetovno znanem športnem sejmu ISPO. Ne samo, da tekače podpira pri tekaških zmogljivostih, temveč se odlično obnese tudi v trenutnem trendu hitrega pohodništva. Pri Merrellu smo poskrbeli, da se v razvojnem procesu upoštevajo vse informacije iz terena, tako s strani testnih ekip kot tudi vrhunskih športnikov. Vse to smo v laboratoriju združili z nadaljnjimi znanstvenimi raziskavami in tako dosegli najbolje.

Ko je Merrell na svetovno znanem ISPO sejmu za model Agility Peak 5 GTX dobil prestižno nagrado, je  žirija svojo odločitev obrazložila takole:”Komur uspe združiti mešanico blaženja, oprijema, lahkotnosti in odpornosti na vremenske vplive v enem čevlju, dvigne hibridni pristop k tekaškim čevljem za trail tek na naslednjo raven. Najsodobnejši tekaški copat za profesionalce, ki je enako usmerjen k potrebam ljubiteljev hitrih pohodov.”Pri vmesnem podplatu so pri Merrellu za udobje in hkrati lahkotnost na vsakem koraku poskrbeli z novo FloaPro peno. Ta omogoča, da kljub robustnosti čevlja, teža ostaja nizka. Nova konstrukcija MegaGrip gume na podplatu pa navdušuje z najboljšim možnim oprijemom. Na sprednjem delu stopala je dodana še RockPlate plošča, ki ne samo da ščiti stopalo temveč tudi nudi dodatno stabilnost za varen korak. Skupek vsega pa tako zagotavlja izjemno stabilnost ne glede na hojo ali tek.

Kot blagovna znamka pri Merrellu veliko poudarka dajemo tudi na trajnostnemu pristopu. Zato smo za popoln oprijem stopala poskrbeli  novo oblikovanim zgornjim delom s podlogo iz 100% reciklirane mrežice, ki je vrhunsko tekaško dodelana. Hkrati pa v kombinaciji z GoreTex vodoodbojno membrano poskrbimo, da vas v dogodivščinah na prostem z Agility Peak GTX 5 ne zmotijo veter, mraz ali mokrota.Če združimo vse zgoraj opisane lastnosti je torej rezultat udoben in varen tekaški čevelj, ki se obnese tako na kratkih kot dolgih razdaljah in kljub nizki teži preseneča s svojo robustnostjo kilometer za kilometrom.

Teža: moški (300g) ženski (260g)

MTL Long Sky 2: Narejen za zmagovanje

Tudi če niste prepričani kakšen teren je pred vami je Merrellov MTL Long Sky 2 odlična izbira. S svojo kombinacijo varnosti, udobja in odzivnosti vas bo preprosto navdušil. Notranji del, ki se tesno prilega vašemu stopalu, vas bo navdušil in želeli si boste teči še dlje. Z MTL Sky 2 vas ne more presenetiti niti blato niti strmi odseki po katerih se boste vzpenjali, vaša stopala bodo na cilju še vedno v dobri kondiciji.

Prav tako kot v modelu Agility Peak 5 GTX se tudi v MTL Long Sky 2 skriva vrhunska Merrelova tehnologija. FloatPro pena v vmesnem podplatu skrbi, da je vsak korak obdan z blaženjem, RockPlate plošča, ki je prav tako sestavni del podplata pa pripomore k dodatni stabilnosti. Da pa vam ne bo zdrsnilo tako na mokrih kot suhih površinah pa za zaključek poskrbi še Vibram MegaGrip visoko zmogljiva guma. S tem se boste odlično znašli na različnih podlagah. Sprememba padca od pete do prstov, ki je poskočila iz 8 milimetrov na 4 milimetre pa nudi še večjo hitrost in odzivnost.Da vam mokrota ne bo mogla do živega poskrbi hitro sušeča se konstrukcija z zračno tekstilno mrežico, kar omogoča stopalu ne le odličen oprijem ampak tudi zračnost na vsakem koraku. Tudi za trajnost je pri Merrellu poskrbljeno. Vezalke, podloga in vložek so narejeni iz 100% recikliranih materialov. Za še boljšo vsestranskost obuvala pa poskrbijo še priključki za gamaše.

Pri Merrellu smo se potrudili, da tekačem zagotovimo tudi udobje s prostornim delom za prste. Kljub temu pa je čevelj zasnovan tako, da odlično objame tudi ožja stopala. Prilagodljivost je tako neverjetna, da zagotavlja tekačevo nenehno odzivnost na zahteve terena po katerem teče.Če bi morali izpostaviti razliko med obema modeloma bi lahko rekli, da MTL Long Sky 2 še hitrejši, lažji in odzivnejši. Hiter tek po brezpotjih je resnično namen za katerega je bil ta vrhunski trail copat razvit.

Teža: 260g

Oba Merrellova dragulja vam bosta v pomoč pri iskanju ravnotežja na vseh poteh. S svojim izjemnim oprijemom na katerikoli podlagi ste lahko suvereni in sproščeni na vsakem koraku. Trajnost in skrb do narave sta vedno bolj pomembna tudi pri Merrellu. In če smo v naravi takoj za robom mesta, bomo to še bolj cenili.

Več informacij o novih trail modelih:

4 barve

1 barva

2 barvi