Trajnost ni strogo začrtan cilj, ampak je odgovornost za nenehno izboljšavo. Sami ne bomo zmogli rešiti planeta. Strast in vizija našega podjetja je ljudi spodbuditi k aktivnostim v naravi, zato je naša odgovornost zmanjšati vpliv na okolje.

NAŠI MATERIALI

RECIKLIRANI MATERIALI

CZnotraj svoje dobavne verige neprestano iščemo priložnosti, da vdahnemo novo življenje recikliranim materialom pred in po uporabi. Menimo, da smo odgovorni za to, da v svojih izdelkih uporabimo čim več reciklirane vsebine, hkrati pa uravnotežimo zmogljivost in trpežnost. To nam je uspelo doseči s proizvodnjo tkanine narejene iz plastenke za vodo za enkratno uporabo ali iz plastike iz oceanov in s prestrukturiranjem tovarniških odpadkov za izdelavo novih sestavnih delov čevljev.

RECIKLIRAN POLIESTER

Reciklirani poliester, ki ga najdemo v plastenkah za vodo za enkratno uporabo, ohranja vse ključne lastnosti deviškega poliestra, hkrati pa izrablja brezkončni tok plastičnih odpadkov. Za svojo linijo nogavic uporabljamo reciklirani poliester in zmanjšujemo uporabo deviškega poliestra, kjer je to le mogoče.

RECIKLIRANA GUMA

Uspešno partnerstvo z dobavitelji gume nam omogoča, da lahko v podplate nekaterih čevljev vključimo industrijsko odpadno gumo. Podplati naše nove kolekcije Moab Speed in Flight vsebujejo 30 % reciklirane gume.

RECIKLIRANA EVA

Odpadke EVA iz postopka izdelave vmesnega podplata ponovno uporabimo v različnih čevljih. V naši kolekciji so nekateri vmesni podplati narejeni iz 40 % in vložki iz 50 % reciklirane pene EVA. Vedno iščemo nove načine za vključitev materialov, ki jih je mogoče predelati.

USNJE

SLEDLJIVOST

Usnje, ki ga uporabljamo za izdelavo čevljev, je stranski proizvod mesne industrije. Vzpostavljeni protokoli nam zagotavljajo, da kože dobavljajo dobavitelji, ki lahko potrdijo, da poreklo kož ustreza našim standardom.

STROJARNE OCENJENE KOT  ‘ZLATE’ IN ‘SREBRNE’

Uspešno partnerstvo z dobavitelji gume nam omogoča, da lahko v podplate nekaterih čevljev vključimo industrijsko odpadno gumo. Podplati naše nove kolekcije Moab Speed in Flight vsebujejo 30 % reciklirane gume.

NARAVNI MATERIALI

VOLNA

Volna je okolju prijazna izbira materiala, ker izhaja iz obnovljivega vira, jo je mogoče reciklirati in je naravno biološko razgradljiva. Trenutno veliko svoje pozornosti posvečamo svoji oskrbovalni verigi volne in si prizadevamo, da vsa volna prihaja iz virov, ki zagotavljajo humano ovčerejo..

PUH

Zavezali smo se, da bomo v svojih izdelkih uporabljali samo puh s certifikatom RDS (Responsible Down Standard). RDS je neodvisen, prostovoljni svetovni standard, ki zagotavlja, da živali, ki dajejo puh in perje, niso bile po nepotrebnem poškodovane med procesom odvzema tega naravnega materiala.

UPORABA PROBIOTIKOV ZA ZAŠČITO PRED NEPRIJETNIM VONJEM

Sredstvo za zaščito pred neprijetnim vonjem, uporabljeno na vložkih, je narejeno iz mikrobov, ki so naravno prisotni v živilih, kot sta jogurt in kombuča. To sredstvo za zaščito pred neprijetnim vonjem je nestrupeno in okolju prijazno.

NAŠA PROZVODNJA

TRPEŽNOST

Pri podjetju Merrell je vzdržljivost izdelkov glavni trajnostni cilj. Ponosni smo, da ustvarjamo izdelke, ki zdržijo več let intenzivne uporabe, kar pomeni, da se čez čas znajde manj obutve v toku odpadkov.

PODPLAT

Podplati nosijo glavno obremenitev čevlja na mestu, kjer se guma dotika površine. Naša obutev je zasnovana tako, da se zoperstavlja neravnemu in razgibanemu terenu z materiali, ki so oblikovani za idealno ravnovesje med oprijemom in vzdržljivostjo. Čevljev, ki kljubujejo času in terenu, ni treba pogosto menjati, kar je dobro za vas in za okolje.

MATERIALI ZA ZGODNJI DEL ČEVLJA

Naši usnjeni in tekstilni materiali so odporni na obrabo in so trpežni, kar podaljša življenjsko dobo naših čevljev.

OHRANITEV VODNIH VIROV

Verjamemo, da je vsak posameznik odgovoren za premišljeno uporabo vode, zato si prizadevamo zmanjšati količino vode, ki se uporablja pri proizvodnji naše obutve in oblačil.

BARVANJE Z RAZSTOPINO

Tradicionalna metoda barvanja tkanin porabi izredno velike količine vode. Barvanje z raztopino je alternativa, ki uporablja za tretjino manj vode kot tradicionalno barvanje. Za proizvodnjo nekaterih linij izdelkov raziskujemo morebitno uporabo tkanin, ki so barvane z raztopino.

STROJENJE USNJA

VSodelujemo z dobavitelji, ki se zavzemajo za odgovorno uporabo in ravnanje z vodo ter stremijo k najboljšim praksam uporabe vodnih virov, ki so v skladu z načeli LWG. Leta 2019 smo 99 % usnja pridobili od dobaviteljev, ki so bili ocenjeni kot ‘zlati’ ali ‘srebrni’, kar nakazuje na dve najvišji oceni kakovosti po merilih LWG.

ZMANJŠANJE KOLIČE ODPADKOV NA ODLAGALIŠČIH

Vsak proizvodni proces se večinoma zaključi z nekaj odpadnega materiala, ki konča na odlagališčih. Naše mnenje je, da bi moralo biti odvažanje odpadkov na odlagališča dovoljeno le v skrajni sili. S pomočjo recikliranja, optimiziranja procesov, inovativne zasnove in proizvodnih metod si prizadevamo zmanjšati naš prispevek na odlagališčihl.

ENODELNI PREDNJI DELI

Vsak proizvodni proces se večinoma zaključi z nekaj odpadnega materiala, ki konča na odlagališčih. Naše mnenje je, da bi moralo biti odvažanje odpadkov na odlagališča dovoljeno le v skrajni sili. S pomočjo recikliranja, optimiziranja procesov, inovativne zasnove in proizvodnih metod si prizadevamo zmanjšati naš prispevek na odlagališčih.

USTVARJANJE MODELOV Z BRIZGANJEM

Ustvarjanje modelov, kot so modeli za vmesne podplate, z brizganjem proizvede veliko manj odpadkov kot drugi procesi, ker ni rezanja ali odpadnega materiala. Tudi modeli so po koncu uporabe reciklirani, kar še dodatno zmanjša količino odpadkov.